Zlatý hattrick žen ze Soběsuk, Dětkovice vítězí v Čelechovicích

14.06.2015 15:09

V sobotu 13.6.2015 se konalo v Čelechovicích na Hané v pořadí již třetí kolo Velké ceny Prostějovska v požárním útoku. Soutěžící i diváky přivítal skvěle připravený hasičský areál. Před příjezdem týmů ale museli pořadatelé přece jen řešit některé nepříjemnosti. Službu vypověděla časomíra, ale kluci stihli zajistit náhradní od hasičů z Nivy. Omluvenky dopoledne poslali i někteří rozhodčí, podařilo se však sehnat náhradu. Před začátek závodu bylo vše připraveno, včetně kvalitního občerstvení a cen pro všechny týmy. Všechny ale trápilo pekelné horko, když teploty na trati přesahovaly 35 stupňů.

Netradiční zápletku připravily hned na úvod ženy z Pěnčína. Tento tým reprezentuje okres na krajském kole soutěže v požárním sportu v Přerově. Termín krajské soutěže se bohužel kryl se soutěží v Čelechovicích na Hané. Již v týdnu se ale rada Velké ceny a pořadatelé dohodli, že bude holkám z Pěnčína umožněn start na úvod soutěže, aby nepřišly o body do VCP. Útok byl velmi pěkný, i když s téměř vteřinovým prostřikem  na levém terči. S časem 19,93 ale mohly být holky spokojené, protože nakonec stačil na druhé místo. Ihned po útoku následoval bleskurychlý přejezd do Přerova, kde na Pěnčín čekala ještě štafeta. Pořadatelé posunuli terče a připravili trať pro soutěž mužů.

Jako první se postavily na start Jabloňany. Letos se kluci účastnili poprvé Velké ceny Prostějovska a nasadili laťku kvalitním časem 18,72. O tom, že jsou terče z Nivy opravdu těžké, se vzápětí přesvědčily Myslejovice. Pravý proudař sestřelil v čase 18,77, pravý však zastavil časomíru po prostřiku na 19,22. Pak se už na start postavily netradičně brzy Dětkovice. Zadek na jistotu, strojník dával okamžitě vodu pod plným plynem. Proudaři se výzvy nezalekli a po vyrovnaném sestřiku z toho byl čas 18,36. Nikdo ještě v té chvíli netušil, že tento čas již nebude překonán. Po Dětkovicích se na start postavilo béčko Domamyslic. Tým byl složen na poslední chvíli z mladých nadějí tohoto sboru. Kdo by čekal nějaký opatrný útok, šeredně se zmýlil. Strojník z áčka pořádně prohnal proudaře a byl z toho nakonec čas 20,53. Stará garda se tak o své nástupce bát rozhodně nemusí. Domácí tým se postavil na start s velkým odhodláním, ale přemíra snahy možná způsobila to, že levý proudař nenasadil proudnici a byl z toho neplatný pokus. Se svým útokem nebyly nikterak spokojeny ani Soběsuky. Vyrovnaný sestřik a čas 19,32 znamenal sedmé místo. Euforie ze začátku sezony tak pomaličku mizí. Poté přišla série neplatných pokusů Bukové, Olešnice a béčka Dětkovic. Bylo jasné, že kdo dokončí svůj útok, bude brát body. S tím vědomím dokončil svůj útok také Ludéřov v čase 31,01. Výsledková mizérie ale pokračovala dále. Lipová nemohla být spokojena s časem 19,81. Chystal se velký finiš mužské kategorie. Velcí favorité seřazení pěkně za sebou připravovali sesazení Dětkovic z čelní pozice. Loučany ukázaly pěkný útok. Čas 18,65 sice na Dětkovice nestačil, ale katapultoval je do vedení ve Velké ceně Prostějovska po třech závodech. I Niva, černý kůň letošního ročníku, ukázala, že letos mohou pomýšlet na umístění v těch nejhornějších patrech tabulky. Levý proudař trefil v čase 17,78, pravý ovšem prostříkal na 18,75 a bylo z toho nakonec páté místo. Ani Domamyslice nedokázaly atakovat čelní pozice, čas 19,40 zůstal hodně za očekáváním. Levý proudař ovšem předvedl nejlepší sestřik dne v čase 17,74. Posledním týmem, který ještě mohl zamíchat pořadím, byla Cholina. A zase se vedoucí čas otřásal v základech. Čas 18,50 však stačil „pouze“ na druhé místo a Dětkovice mohly začít slavit.

V kategorii žen šlo jako první na start áčko Bílovic.  Levá proudařka trefila terč v čase 18,11, ovšem její kolegyně na pravé straně odmítla umístění na bedně a po velkém prostřiku z toho byl čas 20,70. Nezadařilo se ani béčku Soběsuk časem 42,59, ani Olešnici časem 22,95. Stejně tak Ludéřov neměl svůj den. Čas 22,42 stačil pouze na šesté místo. Béčko Bílovic se pak pokusilo zaútočit na stupně vítězů, ale časomíra se zastavila stejně jako u áčka na čase 20,70. Pak už se postavilo na start áčko Soběsuk. Soběsuky jsou letos k neporažení. Nechybují, vyrovnané sestřiky obou proudařek, prostě radost se na holky dívat. Nejinak tomu bylo v Čelechovicích na Hané. Čas 18,86 holky katapultoval na první místo a odsud už je nesesadily ani Loučany. I když chyběl kousek. Čas 20,14 nakonec stačil na třetí místo. Pravá proudařka Loučan předvedla nejrychlejší sestřik dne v čase 18,09. Soběsuky tak neohroženě kralují Velké ceně Prostějovska. Tři závody a tři vítězství hovoří za vše.

Závod v Čelechovicích ale ukázal, že sezona teprve začíná. Ještě je potřeba trénovat a zlepšovat se, na což teď bude dost času. Další kolo VCP je až 11.7.2015 v Bílovicích. Zarážející je úbytek mužských týmů, ale snad se to už v příštím kole zlepší.

 

Autor článku: Martin Ošťádal - SDH Krumsín

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode