Velká cena Prostějovska odtartovala svůj 7. ročník v Loučanech

31.05.2016 17:38

V sobotu 21.5.2016 začal v Loučanech již 7. ročník Velké ceny Prostějovska v požárním útoku. Letos hasiči vyzvou své soupeře celkem na 12 soutěžích. V Loučanech byla soutěž zároveň prvním kolem Hanácké extraligy, proto se očekávala vysoká účast. Předpoklady se potvrdily a na soutěž se registrovalo 35 družstev mužů a 15 družstev žen. Pořadatelé připravili krásnou trať, bohaté občerstvení a v neposlední řadě pěkné ceny pro soutěžící.

S úderem 13 hodiny mohlo letošní první hasičské klání začít útokem domácích Loučan v kategorii mužů. Strojníkovi se ovšem nepodařilo spojit hadice, naháněl spoje po trati a byl z toho nepovedený útok v čase 28,51.  Ještě hůře dopadly Haňovice. Při útoku se uvolnila hadice z rozdělovače a všichni si oddechli, že nedošlo ke zranění závodníka nebo někoho z diváků. Ani Nová Dědina neoslnila a čas 19,57 nedosahoval ani průměru. Že to v Loučanech jde i na těžké terče ukázala Luboměř z okresu Nový Jičín. Pravý proudař srazil terč v čase 16,98, levý ovšem prostříkal až na konečných 18,38. Po nepovedeném útoku Želče zahrozil tradičně silný Plinkout. Čas H18,36 katapultoval tento tým do vedení, kde vydržel hodně dlouho. Přišla totiž série neúspěchů v podání Chválkovic, Hluboček, Čelechovic na Hané, Olešnice a dokonce i obhájců loňského prvenství z Domamyslic. Na lepší časy se začalo blýskat až při útoku Bílovic, čas 18,60 ale na bednu zdaleka nestačil. Těsně za Bílovice se vzápětí zařadil Ludéřov. A pak přišlo to, co se v podstatě čekalo. Extraligový Plumlov v pozměněné sestavě ukázal, že umí. Vzadu byla sice malá chybka na koši, strojník mohl dřív přidat plyn, ale ani to nezabránilo Plumlovu srazit terč vpravo v čase 16,73, levý proudař zastavil časomíru na čase 17:00. Tomuto času se nedokázal za celou soutěž už nikdo ani přiblížit a favorit bez problémů zvítězil. Vzápětí se strhl velký souboj o další místa na bedně. Dvě setiny sekundy před Plinkout se protáhlo na druhé místo Stražisko. Soběsuky si na úvod sezony zajistily první desítku časem 18,55. Se startovním číslem 25 se na start postavila Lipová. Nejvyrovnanější sestřiky obou proudařů a parádně trefené terče  znamenaly čas 18,25 a úžasné druhé místo. Asi největší překvapení dne bylo na světě. Všichni víme, že Lipová toho moc nenatrénuje, takže na úvod sezony krásný úspěch. Tentokrát zvítězila zkušenost nad dravým mládím. Na konci startovního pole ještě čekaly dva velké týmy ze Špiček a Břevence. Špičky z okresu Přerov ovšem zůstaly časem 18,68 daleko za svými možnostmi, stejně jako Břevenec, kterému čas 18,52 stačil pouze na 7. místo.

Velký souboj se očekával v kategorii žen. Jenže hotovo bylo hned po prvním útoku domácích Loučan. Čas 17,88 a nejrychlejší sestřik dne na levém terči v čase 17,72 zametl se všemi soupeřkami. První útok, který měl šanci na atak prvního místa Loučan, předvedlo áčko Bílovic. Čas 19,17 byl ale na hony vzdálený nejlepšímu výkonu ženské kategorie. Další útok na hranici 19 vteřin přidalo i béčko Bílovic, časomíra se zastavila na shodném čase 19,17. Bylo z toho nakonec dělené třetí místo družstva z Bílovic, protože posledním útokem se vyhouply na druhé místo Hlubočky. Loňské vítězky ze Soběsuk nerozjely sezonu dobře. Čas 21,8 v prvním závodě nestačil ani na jediný bodík do celkového hodnocení. Soutěží je však ještě dost a bude spousta příležitostí vše napravit.

Závod skočil při tak velké účasti až ve večerních hodinách. Celým dnem provázelo hasiče nádherné počasí, pořadatelsky byla soutěž zvládnutá výborně. Rozhodčí a hlavně startéři byli nekompromisní, spousta dobrého jídla a pití, zkrátka loučanským se podařilo připravit krásné hasičské odpoledne. Na týmech bylo vidět, že ještě není moc natrénováno, a že sezona teprve začíná. Kazili i favorité, což slibuje nelítostné boje v následujících kolech. Domamyslice, Niva, Dětkovice nebo Loučany, se určitě nespokojí s umístěním na chvostu výsledkové listiny. Na oficiálních stránkách VCP na adrese www.vcprostejovska.cz najdete spoustu fotek a videí z loučanské velmi povedené soutěže.

Další závod nás čeká v sobotu 4. června od 14 hodin v hasičském areálu v Dětkovicích. I tato soutěž bude zařazena jak do Velké ceny Prostějovska, tak do Hanácké extraligy. Očekává se tedy podobná účast jako v Loučanech. Určitě se bude na co dívat.

 

Autor: Martin Ošťádal - Krumsín

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode