Velká cena Prostějovska 2015 zná vítěze

22.09.2015 10:25

V sobotu 19.9.2015 se sešli v Soběsukách letos naposledy hasiči, aby poměřili síly ve Velké ceně Prostějovska v požárním útoku. Před posledním závodem nebyl jistý vítěz ani v jedné kategorii, takže se očekával velmi dramatický a nervózní závod. V Soběsukách je vždy bezchybně připravený areál, krásné počasí, bohaté občerstvení a spousta cen. Nejinak tomu bylo i letos. Napětí by se před závodem dalo krájet, šlo o všechno.

Jako první se na start postavili muži z Choliny. Pravý proudař ukázal, že závod může být hodně rychlý a poslal terč dolů v čase 17,26. Druhý proudař ovšem prostříkal na 19,08. Tento čas neměl šanci na úspěch. Jako druhé se postavily na start Domamyslice. I přes drobné zaváhání na koši si kluci přece jen zajistili celkové vítězství časem 17,97. Nikdo nepochyboval, že by Domamyslice s tímto časem nebodovaly. Potom vlétlo na trať jako uragán béčko Myslejovic a děly se věci. Vlevo nejlepší sestřik dne v čase 16,93 a vpravo 17,41, což stačilo na vítězství v závodě!!!!!! Obrovské překvapení bylo na světě. Domácí Soběsuky nijak neoslnily časem 19,41, stejně jako SK Petrovice časem 19,79. Ovšem Loučany, to už byla jiná káva. Vyrovnané sestřiky a čas 17,49 katapultoval kluky na druhé místo pouhých 8 setinek za béčko Myslejovic. Domamyslické béčko má ještě jistě to nejlepší před sebou a letos sbírá na Velké ceně zkušenosti. Čas 21,36 neměl šanci na úspěch. Čelechovicím na Hané se letos nedaří, výkony jako na houpačce. Kluci si tak nemuseli dělat těžkou hlavu s výsledkem a práskli čas 17,97 stejně jako Domamyslice. Bílovicím to taky letos moc nejde, čas 18,40 byl na rychlé trati určitě hluboko pod jejich možnostmi. Myslejovice TOP se nechtěly nechat zahanbit vlastním béčkem. Povedený útok s lehkým prostřikem zastavil časomíru v čase 17,94, stačilo to ale „pouze“ na šesté místo. Jediný neplatný pokus předvedly Určice. Nenasazená proudnice znamenala konec všech nadějí. Družstvo Čechovic se ukázalo na Velké ceně poprvé. Čas 24,33 byl bohužel nejhorším v soutěži. Po delší době se na závodech ukázalo Stražisko. Kluci chodí zásadně naplno. Buď se zadaří, nebo je z toho neplatný pokus. Tentokrát se docela zadařilo, čas 17,89 stačil na pěkné páté místo. I Lipová myslela na dobré umístění, v celkovém pořadí soupeřila s Bílovicemi. Levý terč byl sestřelen v čase 17,56. Jenže voda byla rychlejší než pravý proudař. Proudnici se nakonec podařilo nasadit, ale čas 23,79 znamenal předposlední místo. Dětkovice se účastnili soutěže pouze se svým béčkem. Tam už to taky není, co to bývalo. Čas 18,52 a jedenácté místo je určitě zklamáním. Poté se na start postavily Jabloňany. Klukům z Blanenska se na naší Velké ceně již tradičně daří a nejinak tomu bylo v Soběsukách. Vyrovnané sestřiky a čas 17,76 je zařadil na třetí místo. Z ostatních týmů se pak již zadařilo jen Ludéřovu. Časomíra se zastavila potřetí v jednom závodě na čase 17,97. I tento výkon pomohl Ludéřovu k osmému místu v celkovém pořadí VCP. Poslední tým, který ještě mohl promluvit do pořadí na předních příčkách byla Niva. Borci potvrdili úlohu černého koně sezony a časem 17,81 opět dokázali, že jejich výkony v letošní sezoně nebyly náhodné. Čtvrté místo v Soběsukách znamenalo celkově druhé místo ve Velké ceně Prostějovska 2015. Niva ustála tlak Loučan a zaslouženě druhé místo udržela.

Mnohem větší drama nás ovšem čekalo v kategorii žen. Suverénní Soběsuky na konci sezony ztrácely jeden bod za druhým a začal na ně zle dotírat Pěnčín. Soběsuky byly na závodech domácím týmem, nervozita byla obrovská. Jako první se na start postavilo béčko Bílovic a nasadilo laťku časem 20,25. Domácí Soběsuky se připravovaly vzápětí. Vedoucímu družstva v tu chvíli evidentně vynechávalo srdce, stejně jako samotným závodnicím. Diváci domácí mohutně povzbuzovali. Útok nebyl bez chyb a časomíra se zastavila po prostřiku na pravém proudu na 19,19. Bylo jasné, že drama bude pokračovat. Pokud by Pěnčín vyhrál, musely Soběsuky skončit do pátého místa, aby udržely vedení v celkovém pořadí. Petrovice je časem 21,86 ještě neodsunuly. Ovšem Němčice z okresu Blansko nádherným útokem v čase 17,31 už ano. Navíc levá proudařka předvedla nejlepší sestřik dne v čase 17,07. Stejně tak Bílovice sunuly časem 19,15 Soběsuky dál pořadím. Vypadalo to, že béčko Soběsuk nechá dopít svým kolegyním pohár hořkosti až do dna. Levá proudařka srazila v čase 17,85. Za pravou proudařkou se vytvořil obrovský uzel z hadic, který jí dovolil srazit terč v čase 22,21. Pěnčínská naděje stále ještě žila. Na start se postavily ženy z Okrouhlé. Nenasazený koš, čas 24,73, a v Soběsukách vypukla obrovská radost. Vedoucímu týmu se vrátily tepy do normálu a mohl společně s vítězkami Velké ceny Prostějovska 2015 začít slavit. Pěnčín už mohl jít v klidu a zařadil se časem 20,09 za Soběsuky na 4. místo. Závěr soutěže obstaraly Soběsuky C složené z bývalých závodnic Soběsuk, Krumsína, Nivy, Dětkovic a kdo ví, odkud ještě. Časem 21,15 byla uzavřena letošní hasičská sezona na Prostějovsku.

Závod v Soběsukách byl nádherným zakončením letošní sezony. Měl všechno, co má závěrečný závod mít. Napětí, skvělou organizaci, pěkné výkony, žádné zranění a diváckou podporu. Teď nás ještě čeká slavnostní vyhlášení někdy začátkem listopadu. Termín bude upřesněn na zasedání rady VCP příští týden v Bílovicích.

Autor: Martin Ošťádal - SDH Krumsín

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode