Velká cena Prostějovska 2011 se rozjela v Otaslavicích

29.05.2011 10:03

V sobotu 28.5.2011 se v Otaslavicích rozjel 2. ročník Velké ceny Prostějovska v požárním útoku. Předcházelo tomu několik setkání rady Velké ceny během zimní přestávky, přípravy, jednání se sponzory a mediálními partnery. Generálním partnerem VCP se stala firma Lahůdky z Hané pana Antonína Jelínka. Proto také letošní ročník ligy nese název JELÍNEK CUP.

Scénař soutěže byl podobný tomu loňskému. V předvečer soutěže začalo pršet a déšt ustal samozřejmě až druhý den těsně po skončení soutěže. V Otaslavicích prostě pořadatelé opakovaně nedokázali poručit větru ani dešti. Podle pravidel VCP pro rok 2011 vyrazil 2 hodiny před začátkem soutěže do Otaslavic delegát určený radou VCP, kterým byl Zdeněk Smolka z Čelechovic na Hané, aby zkontroloval regulérnost trati a rozhodl o tom, zda se závod bude konat. Ve 12 hodin podal radě VCP delegát zprávu, že terén je v pořádku a soutěž může ve 14 hodin začít. Každému bylo jasné, že nás všechny čeké extrémně těžký a záludný závod. Tuto skutečnost ještě umocnily těžké terče z Dětkovic. Startování se ujali ostřílení borci a dvorní startéři Velké ceny Prostějovska - Pavel Sedláček a Luděk Navrátil. Za hustého deště bylo vše připraveno k tomu, aby soutěž mohla začít. Moderování se ujal David Slavíček z Dětkovic a ve 14 hodin vyzval soutěžní družstva ke slavnostnímu nástupu. Některé týmy jako by přes zimu zapomněly na jedno z pravidel VCP, kterým je povinnost účastnit se nástupu v předepsaném počtu a ústroji. Delegát tedy hned na začátku konstatoval, že týmy Domamyslic a Horního Štěpánova budou kvůli porušení tohoto pravidla tentokrát bez bodů.

Jak oprvní se na start postavily Kobylničky. Základna již byla připravená, jenže klukům vypověděl poslušnost jejich závodní stroj, proto je rozhodčí po uplynutí časového limitu vykázal ze základny. Druhé Myslejovice byly vykázány ze základny ještě před dokončením přípravy. Hlavní rozhodčí pan Navrátil to vysvětloval tím, že se do přípravy zapojil člověk, který není členem soutěžního družstva. V té chvíli zasáhli členové rady VCP a uznali protest družstva Myslejovic a umožnili Myslejovicím později opakovaný pokus. Jako třetí se na start postavily Čelechovice na Hané a na mokré a promáčené trati střihli útok v čase 19,31s. Pravý terč byl dole dokonce v čase 18,77s. To byla hozená rukavice pro ostatní týmy, protože bylo jasné, že tento čas bude v daných podmínkách stačit na pořádný příděl bodů. Poté se na start postavily Dětkovice a vyrovnanými sestřiky zastavily časomíru na čase 19,26s a to znamenalo průběžné vedení a v týmu vládla spokojenost. Dále následoval opakovaný pokus Myslejovic. S časem 21,96 však kluci spokojeni nebyli. Vícov chtěl jistě navázat na dobré výsledky z loňského roku, ale proti byl pravý proudař, který prostříkal až na 29,72s. Útok družstva ze Ptení se nevydařil vůbec. I když šli s dvanáctkou bez úprav, čas 54,92s nestačil nakonec na jiné než poslední místo.

Pak už to ale začalo vřít. Za sebou byli seřazeni velcí favorité ligy. První z nich se postavil na start tým z Lipové. Bylo vidět, že kluci jsou hodně nažhavení. Podle mého názoru bude letos Lipová černým koněm Velké ceny Prostějovska. Parádní útok ovšem pokazil veliký prostřik proudařů. Nakonec z toho byl slušný čas 19,85s. Po Lipové už se to na základně zamodralo. Přípravu začínal vítěz loňského ročníku, kterým nebyl nikdo jiný, než "šmoulové" z Nové Dědiny. Velký prostřik levého proudaře ovšem zastavil časomíru až na čase 20,32s. Tento čas nakonec stačil pouze na 8. místo.Těsně před Novou Dědinu se dostal Horní Štěpánov časem 20,25s. Body za tento útok bohužel kvůli porušení pravidel na nástupu nemohly být uděleny. Soběsuky se časem 21,61s zařadily na 11. místo. Se startovním číslem 12 se na start postavilo béčko Dětkovic. S ničím se nepárali a k překvapení všech přítomných svítil na světelné tabuli čas 19,47s!!!!! Že to nebyla náhoda dokázali kluci již na dopoledních závodech v Benkově, kde časem pod 16s na 2B hadice obsadili přední příčky. Vypadá to, že béčko začíná "dědkům" z áčka šlapat na paty. Další z favoritů tým Bílovic prostříkal na levém proudu a čas 20,57s je odsunul až na 9. místo za Novou Dědinu. Domamyslice zahájili svoje účinkování v lize neplatným pokusem. Seloutky předvedly špatný útok, ale i tak brali časem 31,16s jeden bod do ligy. Předposlední útok soutěže mužů se očekával s velkým napětím. Stražisko, které na soutěž přijelo ze závodů VC Blanenska v Horním Poříčí, hodlalo rázně promluvit do celkového pořadí. Borci ze Stražiska tak nějak neřeší terén ani počasí. Napálili útok co jen to šlo. Byl z toho suverénně nejlepší čas dne, který měl hodnotu 18,22s. Pravý proudař Pavel Popelka předvedl nejlepší sestřik dne 17,92s!!!!!!!! Poslední útok Nivy v čase 21,52s již pořadím na předních místech nezamíchal.

Po krátké přestávce a posunutí terčů mohla začít soutěž žen. Stále vytrvale pršelo, ale i holky se ukázaly jako veliké bojovnice. Jako první se na start postavily Dětkovice a s časem 19,74s vládla spokojenost. Jako druhé začaly přípravu holky z Krumsína. V týmu bylo vidět několik změn. Béčkařka se posunula na rozdělovač, na proudu zaskakovala proudařka ze Soběsuk. Na postu béčkařky se objevila nová tvář. Na holkách byla vidět nervozita. Vzhledem k tomu, že absolovovaly pouze jeden trénink s vodou v nové sestavě se také nebylo čemu divit. Nakonec z toho ale byl velmi pěkný útok, pravá proudařka sejmula terč v čase 19,46s, ale vlevo se zalévalo, proto se časomíra zastavila až na čase 22,56s. V případě dalšího týmu žen z Lipové si to proudařky vyměnily. Brutálně se zalévalo na pravém proudu a čas 28,44s je hluboko pod možnostmi tohoto týmu. Pak už přišly na řadu domácí favoritky z Otaslavic. Již od začátku útoku bylo jasné, kdo je nejlepší. Holky porazily ostatní opět rozdílem třídy. Čas 18,54s, na pravém terči 18,40s byl za daných podmínek prostě úžasný. Vypadá to, že letos se bude bojovat v kategorii žen pouze o druhé místo, ale kdo ví. Požární sport je nevyzpytatelný...

Soutěž skončila zhruba v půl šesté večer. Všichni byli promáčení, ale spokojení, že už to mají za sebou.

Další kolo se koná 11.6.2011 v Čelechovicích na Hané.


Autor článku: Martin Ošťádal - SDH Krumsín

 

 

 

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode