VCP 2018 začala v Dětkovicích

29.05.2018 17:51

V sobotu 26.5.2018 začal v Dětkovicích 9. ročník Velké ceny Prostějovska v požárním útoku. Přes veškeré špatné předpovědi čekalo závodníky i diváky v Dětkovicích slunečné a velmi teplé počasí. Přípravu soutěže dostal letos na starost soutěžní tým v čele s Pavlem Špičákem a kluci připravili opravdu kvalitní závody. Vše šlapalo, jak mělo. Bylo připraveno spoustu dobrého jídla a pití. I rozhodčí byli kvalitní, regulérnost soutěže tak byla zajištěna. Na týmech bylo vidět, že jsou po zimním spánku nažhavení předvést svoje výkony a zapsat první body v nové sezoně.

Jako první se na start postavily domácí Dětkovice. Čas 17,53 byl hned na úvod velmi dobrým počinem. Polkovice ani Ivanovice na Hané se tomuto času nepřiblížily. Povedlo se to ale Čelechovicím na Hané. Vyrovnaným sestřikem na obou proudech posunuly vedoucí čas na hodnotu 17,44. Vzápětí se útok docela povedl také Soběsukám časem 18,10. Na řadu poté přišli dva favorité. Plinkout ani Domamyslice ale nedokázaly své požární útoky dokončit. Nedařilo se ani Loučanům. Tento tým podává už na začátku sezony parádní výkony, z domácího závodu už mají letos i šestnáctkový čas. V Dětkovicích ale braly jediný bodík za 15. místo v čase 19,25. Loňský vítěz Velké ceny Prostějovska, tým Olešnice X, ukázal už na prvním závodě, že to myslí s obhajobou vážně. O jedinou setinu sekundy se dostal časem 17,43 před dosud vedoucí Čelechovice. Se startovním číslem 14 se postavil na start ambiciózní tým z Ludéřova. Čas 17,11 je katapultoval na první místo. Na pravém terči zastavil proudař časomíru na čase 16,56. Po nepovedeném pokusu Žernovníka z okresu Blansko již všichni netrpělivě čekali, jak si povede extraligový Plumlov. Kluci nenechali nikoho na pochybách o tom, kdo je v našem okrese nejlepší. Zajištěným útokem v čase 16,95 brali pohodlně první místo. Pravý terč byl sestřelen v čase 16,37, což byl nejrychlejší sestřik dne. V kategorii mužů tak bylo rozhodnuto a dalo by se říct, že favorité vesměs svoji úlohu splnili. První tři místa nebyla žádným překvapením.

Po krátké přestávce se rozjela kategorie žen. Domácí Dětkovice měly hned na úvod obrovskou smůlu. Levá proudařka předvedla nejrychlejší sestřik v čase 16,93. Pravá ovšem prostříkala na konečných 19,50. To áčku Bílovic se útok povedl o poznání lépe a časem 18,16 se holky usadily v čele průběžného pořadí. Soutěž ale dále gradovala. Soběsuky totiž vzápětí práskly čas 17,85 a pořadí se opět měnilo. Nikdo ze soutěžních týmů žen se již k tomuto času ani nepřiblížil a Soběsuky braly po loňské smolné sezoně hned na prvním závodě plný počet bodů. Krev tuhla v žilách při útoku holek z Olešnice. Prasklá hadice B příjemně svlažila diváky, ale uvolněný tlak hodil s rozdělovačem několik metrů zpět. Ten sebou bohužel vzal i jednu ze závodnic. Vypadalo to na vážné zranění, seběhli se kolem ní diváci i soutěžící. Po ošetření od zdravotnice přítomné na závodě se ukázalo, že to odneslo pouze odřené koleno. Určitě zůstane i nějaká ta modřina, ale všichni byli rádi, že to nakonec dobře dopadlo. Diváci i soupeři vyprovodili závodnici Olešnice z dráhy potleskem. I tato situace ukázala, jak nebezpečný může být požární sport. Ale také to, že všichni hasiči drží spolu, a jsou jedna velká rodina.

Velká cena Prostějovska pokračuje hned následující víkend. V sobotu 2.6.2018 hostí další kolo od 14 hodin Stražisko. Soutěž se koná přímo na koupališti. Zveme tímto všechny týmy, ale také diváky, na další velice kvalitní a atraktivní závod.

 

Autor článku: Martin Ošťádal – SDH Krumsín – předseda rady VCP

 

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode