V Krumsíně vítězí Bílovice

14.08.2012 18:01

V sobotu 11.8.2012 se konalo v Krumsíně v pořadí již 6. kolo Velké ceny Prostějovska v požárním útoku. Na rychlé trati v Krumsíně čekaly na závodníky poctivé plumlovské terče a tradičně spousta cen pro úspěšné týmy. Funkci delegáta na soutěži plnil Jan Vysloužil ze Soběsuk, hlavním rozhodčím byl Zdeněk Ošťádal a startéry duo Pavel Sedláček a Zdeněk Ošťádal mladší. Pořadatele však trošku zradilo počasí, byla zima a navíc během závodu asi půl hodiny pršelo. Poručit větru dešti však stále ještě neumíme.

Jako první se postavil na start netradičně tým z Nivy, protože kluci spěchali zpět na oslavy 130 let od založení SDH Niva. Útok se docela podařil a bylo z toho solidních 19,95. To druhá Nová Dědiny posadila laťku o dost výš časem 18,59. Pak už přišli na řadu družstva z absolutní špičky celkového pořadí Velké ceny Prostějovska. Dětkovice prostříkaly na levém terči, ale i tak z toho byl čas 18,08. Loučany předvedly v podstatě stejný útok s prostřikem v čase 18,68. Těsně za ně se zařadilo béčko z Dětkovic. S časem 19,24 ovšem velká spokojenost nevládla. A pak už do toho práskly Domamyslice, vedoucí tým Velké ceny Prostějovska. Vše klapalo jako na drátkách, pravý proudař předvedl nejlepší sestřik dne v čase 17,04, ten levý ovšem zastavil časomíru na krásných 17,77. Celý útok se běžel za hustého deště a Domamyslice dokázaly, proč jsou letos nejlepší. Další se na start postavily Čelechovice na Hané, kterým se letos daří a pomaloučku polehoučku se tlačí do těch nejvyšších pater celkového pořadí. Kluků bylo málo, proto si vypůjčili na koš Tomáše Vlacha z Plumlova. Kvalitní útok byl ukončen v čase 18,20 a mohlo to být výrazně lepší, protože pravý proudař trefil v čase 17,70. Pak přišel na řadu Vícov. Klukům se poslední dobou moc nedaří, pravý proudař byl hodně daleko a čas 26,78 je na hony daleko tomu, co kluci umí. Ale každý den není posvícení.  Po Vícovu již byli všichni zvědaví, co předvedou Bílovice. A byla to paráda. Strojník počkal s vodou, nechal proudaře doběhnout až k čáře a čas 17,65 znamenal nakonec vítězství a po dvou kolech bez bodového zisku měli kluci obrovskou radost. Tu se jim snažila zkazit Lipová, ale nedokončený útok a následná diskvalifikace za nesportovní chování jednoho z členů týmu, který neudržel nervy na uzdě, bude znamenat další pád v celkovém pořadí. Pak přišla na řadu série průměrných útoků Soběsuk, Seloutek, Ptení a neplatný pokus Brodku u Konice. Čekalo se, co předvede Stražisko, vítěz dvou posledních ročníků závodů „O pohár obce Krumsín“. Tentokrát se ovšem nezadařilo. Radim nedokázal doběhnout s rozdělovačem na značku, proudaři byli hodně krátcí a čas 25,85 znamenal až dvanácté místo. Soutěž mužů ukončily Dětkovice z okresu Vyškov časem 21,31.

Po krátké přestávce začala kategorie žen. Šokem byl hned první útok Soběsuk, který zastavil časomíru na báječných 18,81, pravá proudařka Jana srazila dokonce v čase 17,93. A světe div se, hozenou rukavici už nedokázal nikdo zvednout a Soběsuky slavily nečekané vítězství!!! Lipová totiž prostříkala na levém proudu. Pravá proudařka sice předvedla nejlepší sestřik dne v čase 17,30, časomíra ale ukázala výsledný čas 19,10. Otaslavice dopadly podobně, jen si proudařky svoje role  vyměnily a čas 19,14 znamenal pro vedoucí tým Velké ceny Prostějovska až třetí místo. Vše měl ve svých rukách domácí Krumsín, který přijela podpořit osobně i patronka ženské kategorie, senátorka Božena Sekaninová. Do poslední chvíle to vypadalo, že to Krumsínu vyjde. Pak ale přišla pohroma. Pravá proudařka nenasadila proudnici a bylo po všem.  Čas 38,57 stačil pouze na čtvrté místo.  Soběsuky tak dotáhly v celkovém pořadí Krumsín a o třetí místo bude ještě tuhý boj.

Pořadatelé pak připravili na závěrečné vyhodnocení ještě jedno překvapení. Vítězný tým si odvezl mimo jiné krásný dort a další úspěšné týmy dostaly krabice s domácím cukrovím z cukrářské výroby Lenky Rotreklové z Krumsína. Závod měl tedy sladkou tečku.

Pořadatelé si určitě zaslouží pochvalu. Soutěž probíhala bez problémů a zbytečných zádrhelů. Škoda jen, že se soutěže zúčastnilo pouze 16 družstev mužů a 4 družstva žen. Soutěž v Krumsíně stejně jako tu v Lipové poznamenaly předčasné odjezdy některých týmů na jiné závody. Tyto týmy tak hatí snahu pořadatelů a znehodnocují závěrečné vyhlášení. Třeba v Krumsíně se ho nezúčastnily týmy na druhém a třetím místě. Rada Velké ceny Prostějovska bude muset tuto skutečnost pro příští rok zřejmě řešit.

 

Autor článku: Martin Ošťádal – SDH Krumsín

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode