Plumlov poražen, ženy Bílovic jdou do trháku

17.07.2016 12:21

V sobotu 16.7.2016 se konalo v Bílovicích v pořadí již 6. kolo Velké ceny Prostějovska v požárním útoku. Za chladného a deštivého počasí čekala na závodníky kvalitně připravená trať a poctivé terče. Soutěže se zúčastnilo celkem 19 družstev mužů a 9 družstev žen. Pořadatelé připravili pro všechny závodníky i diváky také bohaté občerstvení a spoustu cen. Nejvíce asi zaujaly krásné medaile, což se v Bílovicích stává již tradicí.

Jako první se postavil na start vedoucí Plumlov. Soutěže se původně kluci neměli účastnit. Zrušený extraligový závod v jihočeských Jaronicích jim ale start umožnil. Hned na základně se zapomněl na spojích pravý proudař, strojník čekal s vodou a byl z toho čas 18,04. Ihned po útoku se Plumlov vydal na dalekou 4-hodinovou cestu do Záhorovic, kde se v neděli koná další kolo Extraligy ČR v požárním útoku. S výsledkem v Bílovicích však spokojenost nepanovala. Hned vzápětí byl jejich čas překonán týmem Olešnice X a časem 17,96. Hned po nich došlo opět k pokoření hranice 18 vteřin. Domácí Bílovice se vypnuly k pěknému útoku v čase 17,98 a konečně připsaly větší počet bodů. Borci pomaličku stoupají pořadím na příčky, kde jim to bude jistě slušet víc. Velký prostřik předvedl pravý proudař Domamyslic. Vlevo bylo sraženo v čase 17,19, časomíra se ale zastavila na čase 18,85. Výkony loňského mistra jsou letos tak trošku jako na houpačce a tým Domamyslic stále čeká na letošní první vítězství na VCP. Pak přišla série osmnáctkových časů v podání Čelechovic na Hané, Loučan, Nivy a Ludéřova. Hlavně Nivu a Ludéřov připravili praví proudaři prostřikem  o podstatně lepší čas. Levý proudař Nivy předvedl dokonce nejlepší sestřik dne v čase 17,12. Jediný neplatný pokus se povedl béčku Domamyslic. Strojník utopil proudaře jak koťata a z velké dálky se nepodařilo terče srazit. Ani Určice nijak nenadchly časem 19,21. Jabloňany z okresu Blansko atakovaly časem 18,01 nejvyšší příčky a získaly i cenný skalp extraligového Plumlova. Pak ale přišla na řadu paráda v podání Plinkoutu, vyrovnaný sestřik proudařů, čas 17,86 a průběžně první místo. To klukům nakonec vydrželo do konce a vítězství na soutěži v Bílovicích znamenalo posun na druhé místo v celkovém pořadí Velké ceny Prostějovska. Další čtveřice startujících předváděla útoky plné chyb. Kelčice získaly za čas 24,51 svůj letošní první bod do ligy, ale ten byl pouze slabou náplastí na nepovedený útok. Polkovice na tom byly ještě hůř a zastavily časomíru na 27,21. Ani Lipové se tentokrát nedařilo. Pravý proudař nezapojil proudnici a čas 35,75 na body stačit nemohl. Velké problémy na proudech a na rozdělovači odsunuly hluboko do pole poražených také béčko Myslejovic. Nevídanou věc potom předvedl Ráječek z okresu Šumperk, který se snažil posunout základnu a pootočit ji tak více do směru náběhu. Pořadatelé pak museli provést přeměření vzdálenosti základny od kádě a před útokem mužů z Dětkovic tak byla soutěž na okamžik přerušena. Dětkovicím malá pauza prospěla a krásný útok skončil časem 17,86. Katapult na druhé místo za Plinkout a pořádná porce bodů do celkového hodnocení.

Po přestávce mohla začít kategorie žen. Drobný déšť dělal trať hodně těžkou. Jako první se na start postavily domácí, průběžně vedoucí tým z Bílovic. Pěkný a zajištěný útok bez chyb znamenal čas 18,71 a světe div se, byl to i čas vítězný!!!! Trápící se Soběsuky ani tentokrát nestačily na lepší jak šesté místo a obhajoba titulu z loňského roku se začíná vzdalovat. Slušný čas se konečně podařil i holkám z Olešnice a s časem 19,54 braly čtvrté místo. Holky z Dětkovic dosáhly času 20,26. Pro začínající tým to byl určitě slušný výsledek. Jenže víc než čas je zajímal zdravotní stav jejich béčkařky, která špatně došlápla a ošklivě si poranila kotník. Na doporučení zdravotnice putovala do nemocnice na rentgen. Za všechny přejeme brzké uzdravení, snad to nebude nic vážného. Béčko Soběsuk potřebovalo zabodovat, aby se Bílovice nedostaly v celkovém pořadí do trháku. Po vellkých problémech na savicích z toho byl nakonec neplatný pokus. Soběsuky času sice dosáhly, ale savice se šroubovaly ještě po ukončení útoku a to pravidla nedovolují. Rozhodčí správně zvedl červený praporek. Soběsuky očekávaný protest nepodaly a výsledek tak zůstal  v platnosti. Ženy Žernovníka svým útokem atakovaly vedoucí čas Bílovic. Konečných 18,79 stačilo na druhé místo. Pěnčín se pak časem 19,17 zařadil na místo třetí. Svůj první bodík si připsaly také holky z Krasic za čas 28,27.

Po ukončení kategorie žen se rozpršelo, ale i tak došlo na vyhlášení, kde si mezi kapkami deště převzaly úspěšné týmy krásné ceny. Soutěž v Bílovicích pořadatelé zvládli na jedničku, nebyly zaznamenány žádné problémy. Škoda počasí, ale tomu ještě stále poručit neumíme. Příští týden se Velká cena Prostějovska stěhuje do Lipové, kde začíná závod v sobotu 23.7.2016 netradičně v 15 hodin na spodním hřišti.

Autor článku: Martin Ošťádal - Krumsín

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode