Neskutečný kolaps Plumlova v posledním závodě Velké ceny Prostějovska v Soběsukách

30.09.2016 18:51

V sobotu 24.9.2016 se konalo v Soběsukách poslední kolo Velké ceny Prostějovska v požárním útoku ročníku 2016. Pořadatelé parádně připravili celý areál, sehnali velké množství cen, přišlo se podívat i spoustu diváků. Počasí bylo na konec září naprosto ideální. Již před tímto závodem měly jisté vítězství ženy z Bílovic, ovšem na ostatní místa si dělalo zálusk několik týmů. V kategorii mužů nebylo rozhodnuto o pořadí na prvních třech místech vůbec. Nejlepší výchozí pozici měl Plumlov a nikdo nepochyboval, že si to kluci pohlídají.

Soutěž zahájily v kategorii mužů domácí Soběsuky. Jenže rozdělovač cvakal spoj za běhu a nedostal se na značku, čímž vykrátil proudaře tak, že nebyli schopni srazit poctivé plumlovské terče. Neplatný pokus hned na úvod. Naopak dvojka Domamyslic si na posledním závodě zaběhla rekord na 3B v čase 18,51. A to ještě proudaři pořádně prostříkali. Dětkovice jako první z kandidátů na bednu trefil terče pod hranicí 18 vteřin. Dětkovice podávají letos vyrovnané výkony a čas 17,70 stačil na čtvrté místo. Tršicím ani Ludéřovu se moc nezadařilo. Další čas pod 18 vteřin mohli diváci vidět vzápětí. Olešnice zastavila časomíru na 17,99. Závod nabíral na obrátkách a Lipová vyrovnanými sestřiky bodovala časem 17,91. Pak přišel na řadu aktuální vítěz Hanácké extraligy a obhájce titulu z Domamyslic. Jak je u Domasek zvykem, žádná taktika, čekání, nebo něco podobného. Naplno do toho a výkon stál za to. Pravý proudař trefil v čase 16,65, levý ale prostříkal na 17,12. I tak to byl parádní čas, ale Domamyslice musely čekat na výkony svých soupeřů. Jejich výkonu se přiblížily Bílovice, kterým to sice letos moc nejde, ale v Soběsukách ukázaly, že požární útok umí. Čas 17,31 znamenal nakonec krásné druhé místo. Béčko Soběsuk nijak neoslnilo časem 32,21. Jinak tomu bylo ovšem u Loučan. Čas 17,62 je katapultoval na třetí místo. Pak přišla na řadu série nevýrazných výkonů v podání Kelčic (NP), Nivy a také Císařova a Choliny. Hlavně Niva mohla pořádně zamíchat pořadím, protože levý proudař trefil v čase 17,20. Pravý proudař bohužel omýval terč a prostříkal až na 19,62. Na soutěži se nečekaně ukázaly i extraligové Velké Hoštice. Útok byl rozběhnutý parádně, ale nepodařila se nabrat voda a čas 20,61 nebyl hodný tohoto týmu a nestačil ani na body. Další kandidát na vítězství v celkovém pořadí také neuspěl. Plinkout byl na základně hodně nervózní, ruce se klepaly i ostříleným borcům. Pravý proudař trefil v čase 17,48, levý ovšem odmítl možnost zisku titulu pro rok 2016 a prostříkal na 18,26. Bylo po nadějích. Myslejovicím se také nezadařilo a pak se již začal připravovat vedoucí tým z Plumlova. Nízká sedmnáctka stačila na zisk titulu, což je pro Plumlov průměrný čas. Na základně klaplo vše na pohodu, i když pravý proudař na trati trošku ztrácel. Strojník navíc tým hodně šetřil a takticky počkal s vodou. I tak levý proudař trefil v čase 16,67. Co se ovšem stalo potom, to nedokáže nikdo dodnes pochopit. Proudaři stříkali na svoje vlastní terče a přesto dokázal Rohlík na pravém proudu prostříkat neuvěřitelných 7 vteřin na konečných 23,17!!!!!!!!! Místo zajišťovacího pokusu byl na světě pořádný průser. Plumlov nejenže neudržel první místo, které nikomu celou sezonu nepřepustil, ale nakonec se musel spokojit až se třetím místem v celkovém pořadí. Na tento závod a zřejmě i na celou letošní sezonu bude chtít Plumlov zřejmě co nejdříve zapomenout.

Kategorii žen odstartovaly domácí Soběsuky, kterým to letos vůbec nejde. Obhájkyně titulu z loňského roku se vypnuly k dobrému výkonu právě doma a čas 18,96 stačil na pěkné druhé místo.  Béčko Bílovic se zařadilo hned za Soběsuky časem 19,14. Pěnčín dokazuje svoje kvality závod od závodu a na posledním závodě sezony se to jen potvrdilo. Čas 17,96, vpravo dokonce 17,58, znamenal s velkým náskokem první místo, ze kterého je nesesadily ani jisté vítězky VCP 2016 z Bílovic. Holky už v klidu a v pohodě obsadily časem 19,58 třetí místo. Soběsuky postavily v ženské kategorii dokonce 3 týmy a všechny zanechaly na dráze sympatický dojem.

Je tedy dobojováno. Titul v kategorii mužů obhájily Domamyslice a v kategorii žen vítězí Bílovice. Při slavnostním vyhlášení došlo na tradičně hlasitou oslavu Domamyslic, ale nebyl snad nikdo, kdo by to klukům nepřál. Díky pohodě a dobré náladě v týmu, kosí své soupeře už několikátý rok. A to nejen na Prostějovsku. Domácí pořadatelé připravili ceny pro každého a za to jim patří velké poděkování.

To ale ještě nebylo vše. Po slavnostním vyhlášení se rozeběhla dodatková soutěž na 2B. Na tom by nebylo nic divného, protože v Soběsukách je to již tradicí. Pořadatelé ovšem poněkud upravili pravidla. Po nachystání základny a odchodu na startovní čáru si závodníci vylosovali pozice, na kterých budou závodit. Během soutěže bylo veselo, viděli jsme zajímavé situace, a všichni si toto zpestření na závěr sezony užívali. V kategorii mužů zvítězila Olešnice, dodatkovou soutěž žen ovládly Krasice. Z každého útoku včetně dodatkové soutěže existuje video, na které se můžete podívat na www.vcprostejovska.cz

Nyní se sejde rada Velké ceny Prostějovska, která na svém zasedání určí pořadatele a termín závěrečného slavnostního vyhlášení. Bude to zřejmě některou listopadovou sobotu.

Pro letošní rok je dobojováno. Nezbývá než poděkovat všem pořadatelům za krásné soutěže plné hodnotných cen a závodníkům za skvělé výkony až do posledního kola. Nyní již nezbývá než přemýšlet nad příští sezonou. Je určitě co zlepšovat, proto budeme rádi, když se bude účastnit víc týmů zasedání rady VCP v průběhu zimy a připravíme si společně další kvalitní seriál soutěží v požárním útoku – Velkou cenu Prostějovska 2017.

 

Autor článku: Martin Ošťádal – SDH Krumsín

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode