Muži ze Stražiska a ženy z Otaslavic poraženi na 3. kole VCP v Lipové

19.06.2011 11:12

V sobotu 18.6.2011 se konalo v Lipové v pořadí již třetí kolo Velké ceny Prostějovska v požárním útoku. Pořadatelé připravili loni parádní závod, takže nikdo nepochyboval o tom, že to letos minimálně zopakují. Po příjezdu čekal na všechny skvěle připravený areál. Dráha byla postavena oproti loňsku na druhé straně hřiště. Krátce střižený hustý trávník sliboval skvělé časy. Terče a časomíra byly zapůjčeny z Plumlova. Pro závodníky a diváky byl o připraveno občerstvení jako na hotelu - 9 druhů jídla, 19 druhů alko nápojů, 2 druhy točených limonád. K tomu není co dodat. Závod v Lipové měl ve velké ceně Prostějovska také jednu velkou premiéru. Poprvé jsme uskutečnili přímý přenos na hasičské televizi HASICI150.TV!!!!! A právě vzhledem k tomu, že to bylo poprvé, nevyhnuly se nám technické problémy. Nepodařilo se rozchodit zvuk, takže první přímý přenos byl pouze obrazem. Nebyl to ale poslední závod, takže příště již budeme chytřejší. U kamer odvedli skvělou práci Staňa Režný z Bílovic, Martin Barták z Lipové, Jan Čunderle z Bílovic a jako režisérka přenosu se osvědčila Jana Vyroubalová z Otaslavic. Všem patří velký dík. Honza Čunderle a Jirka Abrahám z Lipové navíc obětovali spoustu času přípravě přenosu již během celého předcházejícího týdne. Bez těchto lidí by se něco takového vůbec nepodřilo uskutečnit. Přenos určitě přispěje k další propagaci Velké ceny Prostějovska i za hranice našeho okresu. Komentování se ujal známý speaker Marek "Tašunka" Otruba z Plumlova, který dal komentování závodu v Lipové přednost před moderováním extraligového závodu v Úhercích. Jeho jedinečný projev a skvělá příprava ještě umocnily úžasný dojem z celého sobotního odpoledne. Pořadatelům se podařilo připravit zatím jednoznačně nejlepší letošní závod, troufám si říct závod extraligových parametrů. A závodníci se jim odměnili stejně kvalitním a napínavým závodem.

Jako první se na start postavili domácí borci z Lipové. Lipové se doma nikdy nedařilo. Tentokrát byl však opak pravdou. Parádní útok zakončili proudaři naprosto shodným sestřikem v čase 17,90s!!!!! Hned druhá Nová Dědina si chtěla jistě spravit chuť po dvou nepodařených závodech, ale letos to loňským vítězům Velké ceny Prostějovska prostě není souzeno. S půjčeným proudařem z Bílovic dosáhli času 18,31s a právě Honza Čunderle z Bílovic trefil terč na pravém proudu v čase 17,45s, což byl nejlepší sestřik dne. Třetí Haňovice, které zavítaly z okresu Olomouc, předvedly vpravo sestřik v čase 17,97s, ale levý proudař odmítl atak vedoucího času Lipové a sestřelil terč v čase 21,01s. To další zástupce z Olomoucka už na tom byl lépe. Plinkout zastavil časomíru v čase 18,06s, levý proud dokonce v čase 17,79s. Bylo jasné, že nás čeká nesmírně zajímavý závod. Další velcí favorité byli zatím skryti ve startovním poli. Prvním z nich byl tým Dětkovic. Opět útok těsně nad hranici 18 vteřin. S časem 18,17s ale kluci moc spokojeni nebyli, protože pravý proudař dosáhl času 17,68s a mohlo to být tím pádem mnohem lepší. Ostrovu u Macochy se útok moc nepodařil, čas 20,41s zaostal daleko za těmi nejlepšími. Zato sedmé Bílovice zabrnkaly domácím na nervy. Vyrovnaný sestřik znamenal čas 17,97s a další skvělý výkon tokoto "oranžového" týmu. Brodek u Konice zastavil časomíru na průměrném čase 19,87s, ale kluci byli s výkonem zdálo se spokojeni. Pak už se postavily na start Loučany, kterým se v Lipové hodně daří. Loni se umístly v Lipové na třetím místě a jejich oslavné řádění si jistě všichni pamatují. Útok se povedl a časomíra se zastavila na čase 17,92s, pravý terč 17,47s!!!!! Domácí si si mohli odechnout podruhé. Jejich čas a pouhé dvě setiny sekundy odolal. Horní Štěpánov, který je vidět na soutěžích v poslední době jen zřídka, útočil v čase 18,72s. Poté následovaly nepříliš povedené útoky Soběsuk, Dětkovic B, Čelechovic na Hané, béčka Lipové, Šosůvky. Vícov prostříkal na levém terči, výsledný čas 19,13s nebyl také žádným zázrakem. Růžky poté ještě vystrčily Seloutky časem 19,66s. Niva svůj útok pokazila, čas 21,34s znamená další propad celkovým pořadím. První a jediný neplatný pokus předvedl až Hrochov se startovním číslem 20. Ptení s dvanáctkou mašinou nemohlo konkurovat těm nejlepším, čas 26,28s je odpovídající výkonu jejich závodního stroje. Se startovním číslem 22 se na start postavilo zatím neporažené Stražisko. Jenže levý proudař trošku uklouznul u základny, proto musel strojník netradičně proudaře pošetřit s vodou, ale i tak z toho byla sedmnáctka. Čas 17,96s znamenal nakonec třetí místo. Vpravo bylo sraženo v čase 17,49s. Byla to letošní první porážka Stražiska na závodě Velké ceny Prostějovska, ale třetí místo znamená upevnění průběžného vedení. Z vítězství na domácím závodě se tak mohla poprávu radovat Lipová.

Po krátké přestávce začala soutěž žen. Na startu se sešlo šest týmů. Jako první se na start postavily Dětkovice, ale brutální prostřik na nedotaženém pravém proudu znamenal čas až 30,76s. Levý terč padnul v čase 19,65s. Jako druhé přišly na řadu domáci holky z Lipové a pohodlně překonaly čas Dětkovic. Strojnice proudařky hodně šetřila, zdálo se, že bylo i málo nabráno. Voda mohla být určitě dřív, ale i tak z toho byl čas 20,68s, vpravo dokonce 19,75s. Jako třetí se na základně připravovaly holky z Krumsína. Výstřik v čase 16,90s proudařky trošku rozhodil, ale čas 19,13s, vlevo dokonce 18,59s, katapultoval Krumsín do čela soutěže. Čtvrté Soběsuky se časem 20,24s posunuly na druhé místo za dosud vedoucí Krumsín. Se startovním číslem 5 přišly nařadu dosud neporažené Otaslavice. Útok byl rozběhnutý celkem dobře a čekalo se, jak to zvládnou proudařky. Jenže než k nim doputovala voda, rozpojilo se béčko a byl z toho bohužel neplatný pokus. Do konečného pořadí ještě promluvila Šošůvka, která šla se dvěmi půjčenými závodnicemi mimo body. Časem 19,63s obsadila druhé místo. Levá proudařka z Šošůvky, která byla zapůjčena z Lipové, předvedla nejlepší sestřik v kategorii žen v čase 18,52s. Krumsín vítězí v Lipové a tento úspěch je katapultoval do čela průběžného pořadí Velké ceny Prostějovska v požárním útoku.

Po skončení soutěže žen se začalo rychle připravovat slavnostní vyhlášení, protože se zatáhla obloha a akutně hrozil déšť. Tuto pauzu vyplnili ještě exhibičním útokem nladí hasiči z Lipové. Pořadatelé připravili ceny pro všechny mančafty a byly to ceny opravdu kvalitní. Spokojenost umocnily ještě krásné poháry z keramické dílny a netradiční medaile. Soutěž byla u konce a pořadatelům patří velký dík za parádní soutěž. Muži ze Stražiska a holky z Otaslavic byly poraženy, ale žádný smutek. Zadaří se příště. Velká cena se nám tím alespoň trošku zdramatizovala, zvláště v kategorii žen. Otaslavice může nedokončený útok hodně mrzet.

Nyní bude následovat měsíční pauza a další závod Velké ceny Prostějovska hostí 16.7.2011 Bílovice.

Autor článku: Martin Ošťádal - SDH Krumsín
 

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode