Ludéřov opět vítězí, Pěnčín ukázal své kvality

27.08.2016 11:39

V sobotu 20.8.2016 se konalo ve Vícově v pořadí již 9. kolo Velké ceny Prostějovska v požárním útoku. Na všechny účastníky čekala dobře připravená trať, která je díky svému převýšení asi nejtěžší v celém seriálu. Pořadatelé připravili kvalitní občerstvení a spoustu cen pro všechny zúčastněné týmy. Paní starostka zahájila ve 14 hodin soutěž, která slibovala velmi zajímavou podívanou. 16 týmů mužů a 9 týmů žen se tak mohlo pustit do boje o ligové body.

V kategorii mužů se jako první na start postavily Kelčice, ale čas 38,52 nemohl na body stačit. Vzápětí Čelechovice na Hané srazily terče v čase 18,79. Ještě lépe se dařilo Olešnici. Čas 17,88 snesl hodně přísné měřítko a bylo zřejmé, že se bude velmi těžko překonávat. To si ale nemysleli borci z Ludéřova. Ludéřov překvapivě zvítězil v posledním závodě v Nivě a také ve Vícově dokázal, že má formu. Čas 17,77 je katapultoval před Olešnici na první místo, které kluci udrželi až do konce. Chvilku se zdálo, že se jejich útok bude opakovat. Jeho průběh totiž narušili dva pořádně vypití členové hasičského záchranného sboru, kteří obtěžovali svým chováním nejen pořadatele, ale i závodníky. Jeden z nich se dokonce postavil do cesty béčkaři z Ludéřova v průběhu pokusu. A nepřestal ho napadat ani po něm. Pořadatelé chvíli zvažovali povolání policie, ale nakonec si s nimi poradili sami závodníci a oba „hrdinové“ dostali pořádně naloženo. Vzápětí se uložili ke spánku na okraji lesa. Takoví lidé dělají hasičům opravdu skvělou reputaci. Po této kulturní vložce mohla soutěž pokračovat pokusem Choliny. Útok vypadal dobře, vše klapalo až po terče. Tam se nepodařilo pravému proudaři nasadit proudnici a byl z toho čas 26,00. Ani útok Plinkouta nebyl bez chyb. Proudaři předvedli velký prostřik a čas 19,12 stačil pouze na 9. místo. Nezadařilo se ani Bílovicím. Na základně se zdržel na spojích levý proudař. Strojník pouštěl vodu opatrně, ale i tak se nepodařilo vedení pořádně roztáhnout. Čas 25,08 tak znamenal až na 13. místo. To Dětkovice začínají podávat vyrovnané výkony a derou se celkovým pořadím závod od závodu nahoru. Nebylo tomu jinak ani ve Vícově. S časem 17,90 se zařadily na 4. místo a v týmu vládla velká spokojenost. Ještě lepší útok se podařil Domamyslicím. Nejvyrovnanější sestřiky v jedné setině sekundy a čas 17,86. Na Ludéřov to sice nestačilo, ale i druhé místo brali borci všema deseti. Pak se ale nejlepší čas přece jen otřásl v základech při útoku Loučan. Levý proudař zastavil časomíru nejlepším sestřikem dne na čase 17,41. Ten pravý ale odmítnul pohár za vítězství a časem 18,12 odsunul Loučany na 5. místo. Pěkný útok se podařil ještě Soběsukám, které dosáhly stejného času 18,79 jako Čelechovice na Hané a oba týmy se podělily o šesté místo. Za zmínku stojí ještě útok Myslejovic. Levý proudař trefil v čase 17,93, ale pravý předvedl brutální prostřik a zapsal čas 20,87. Na závěr soutěže pokazily své útoky jak Niva, tak Jabloňany a Ludéřov mohl slavit druhé vítězství v řadě a přiblížil se na rozdíl pouhých 7 bodů k první trojce celkového pořadí. V kategorii mužů nás tak čeká v posledních třech závodech zajímavá podívaná.

Kategorii žen zahájily Bílovice. Po prostřiku pravé proudařky z toho byl čas 19,91, který vzápětí překonaly Soběsuky. Čas 18,64 snad konečně znamená prolomení letošní smolné sezony, kdy se obhájkyně loňského titulu krčí až na pátém místě celkového pořadí. Pak se postavil na start Pěnčín. Tento tým je na tom bezesporu běžecky nejlépe, ale školácké chyby, a někdy možná i přemíra motivace, kazí výsledky tohoto týmu. Ve Vícově tomu ovšem bylo jinak. Čas 18,36 stačil na prvenství a vrátil Pěnčín do boje o příčky nejvyšší. Nezadařilo se tentokrát béčku Bílovic ani béčku Soběsuk. Časy nad 20 vteřin nemají v ženské kategorii šanci na úspěch. Největší prostřik ukázaly Dětkovice časem 25,31. Na závěr vystrčily růžky ještě holky z Loučan. Pravá proudařka zapsala nejlepší sestřik dne v čase 17,63, levý zastavila časomíru na konečných 18,80. Tento čas stačil na třetí místo.

Po skončení kategorii žen připravili pořadatelé ještě tradiční dodatkovou soutěž na 2B o sud piva. Zúčastnily se jí týmy Bílovic, Choliny, Soběsuk, Lipové a Nivy. Sud piva nakonec cestoval do Bílovic, které za sebou nechaly časem 15,12 zbylou čtveřici soupeřů.

Další závod pro nás připraví v sobotu 3. září Pěnčín. Bude to pořadatelská premiéra, ale všichni věříme, že Pěnčín připraví kvalitní závod a popere se na domácí trati o další body. Vzhledem k tomu, že ostatní dráhu neznají, může být domácí prostředí drobnou výhodou. I když se říká, že doma se nevyhrává… To ale uvidíme až v Pěnčíně, kam srdečně zveme nejen všechny týmy, ale i diváky, které zajímá požární útok.

Autor článku: Martin Ošťádal – SDH Krumsín

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode