Je dobojováno!!!! Letošní ročník VCP skončil v Soběsukách.

28.09.2011 09:29

V sobotu 17.9.2011 se konalo v Soběsukách poslední kolo letošního ročníku Velké ceny Prostějovska v požárním útoku. Pořadatelům vyšlo počasí a bylo opravdu nádherně. Parádně byl připravený i celý areál. Škoda jen, že se závod konal pouze na 2B. Soběsučtí ale přislíbili, že na příští rok chystají prodloužení trati, takže se zřejmě dočkáme plnohodnotného závodu v kategorii mužů. Hlavním rozhodčím byl pan Navrátil z Alojzova, startoval tentokrát Pavel Sedláček, ulité starty hlídal Luděk Navrátil. Moderování se ujal jako skoro pokaždé speaker David Slavíček. Do Soběsuk nakonec dorazilo 18 družstev mužů a 8 družstev žen. Na závodníky čekaly na konci tratě poctivé plumlovské terče.

Vzhledem k tomu, že se běželo na 2B, pořadatelé nechali nejdříve startovat ženy. Jako první se na start postavily domácí Soběsuky a střihly na úvod čas 21,91s. A pak začalo již minule avizované drama aneb hon na holky z Krumsína. Krumsín se díky rozpačitým výkonům z posledních kol dostal do situace, kdy se musel bát o celkové druhé místo. Mohlo se dokonce reálně stát, že by holky skončily až na celkovém čtvrtém místě!!!! Ale pěkně popořádku... Krumsín se postavil na start hned po domácích a cíl byl jednoznačný. Dosáhnout času, který by zajistil obhajobu druhého místa z loňska. Jenže problémy začaly už na základně. Rozdělovačka Soňa nedala béčko, které cvakala za běhu. Ale strojnice počkala a nebyla z toho v podstatě žádná ztráta. Pravá proudařka sestřelila terč v čase 18,06s, jenže levá proudařka předvedla již poněkolikáte parádní prostřik a neštěstí bylo na světě. Nic nepomohly ani slzičky, bylo jasné, že na rychlé trati čas 19,17s asi stačit nebude. Tohle byla hozená rukavice pro týmy Lipové a Dětkovic. Lipová se postavila na start jako další v pořadí a holky předvedly, že jejich výjkony z konce sezony nejsou náhoda. Úžasný útok zakončený parádním sestřikem znamenal katapult na druhé místo v celkovém pořadí před Krumsín. Vlevo bylo sraženo v čase 16,81s, vpravo 17,30s!!!!! Tento čas je navíc novým rekordem Velké ceny Prostějovska v kategorii žen!!!!! Holky měly obrovskou a hlavně zaslouženou radost. Po Lipové se na start postavilo béčko Soběsuk. Čas 21,10s znamenal porážku vlastního áčka, i když na ty nějlepší tento čas zdaleka nestačil. Potom se postavily na start holky ze Šošůvky. Čas 18,47s znamenal nakonec čtvrtou příčku. O něco lépe se dařilo dalšímu týmu z Blanenska. Němčice zastavily vyrovnanými sestřiky časomíru na čase 18,00s. Tyto dva útoky znamenaly další odsun krumsínských holek. Pak se na start postavily Dětkovice. Útok pěkny, ale čas 18,60 stačil nakonec pouze na páté místo a bylo jasné, že Dětkovice Krumsín v celkovém pořadí nepřeskočí. Útok už jistých vítězek z Otaslavic uzavřel krásnou a nebývale napínavou soutěž žen. Čas 17,72s, vlevo dokonce 16,97s ovšem nestačil na Lipovou a bylo z toho druhé místo. V táboře lipovských vytryskla fontána radosti. Lipová zakončila sezonu rekordem Velké ceny Prostějovska a vyhrála poslední veledůležitý závod. V tu chvíli nebyl v areálu hřiště snad nikdo, kdo by to holkám nepřál. I já posílám do Lipové velkou gratulaci!!!!!

Srdeční tep se mohl vrátit do normálu, začala kategorie mužů. Jako první se chtěl důstojně rozloučit se sezonou loňský vítěz Velké ceny Prostějovska, tým "šmoulů" z Nové Dědiny. A rozloučení to bylo opravdu stylové. Čas 15,43s znamenal nakonec vítězství v posledním závodě sezony!!!!! Pravý proudař předvedl nejlepší sestřik dne v čase 15,05s. Druhým Kelčicím se útok příliš nepovedl, čas 17,25s byl skoro stejný s tím, který předvedly holky z Lipové. Zato Domamyslice předvedly, že na 2B umí. Čas 15,47s stačil na druhé místo a v Domamyslicích vládla pochopitelně spokojenost. Čelechovice na Hané si poté střihly neplatný pokus a pak už se připravovaly Dětkovice. Čas 15,71s na bednu bohužel nestačil a navíc znamenal propad v celkovém pořadí. Vícov skočil časem 15,86s pátý a kluci byli se svým výkonem určitě spokojeni. Nepamatuji se, kdy dal Vícov naposledy patnáctku na 2B. Tento tým zraje jako víno. Bílovice chtěly určitě atakovat vedoucí čas Nové Dědiny a jak by taky ne. Šlo o celkové druhé místo v letošním ročníku Velké ceny Prostějovska. Čas 15,56s stačil na třetí místo a Bílovice musely počkat, jak se předvede Lipová, která startovala hned po nich. Čekal se zajištěný útok, který by znamenal pojištění druhého místa v lize. Jenže košař trefil okraj kádě, koš skončil na zemi a neštěstí bylo na světě. Čas 19,49s znamenal až 13. místo a Bílovice se mohly začít radovat z celkového druhého místa před třetí Lipovou. Domácí Soběsuky potom předvedly pěkný výkon časem 16,25s, který však stačil pouze na 7. místo. Niva následovala solidárně neplatným pokusem svoje kamarády z Čelechovic na Hané. Béčku Dětkovic se tentokrát tolik nedařilo a časem 16,38s brali nakonec 8. místo. Hezký útok pak ještě předvedly Myslejovice, čas 16,13s znamenal šesté místo. Jako předposlední se na start postavil již jistý vítěz letošního ročníku ze Stražiska. Úsměvy na tvářích závodníku věštily nějakou kulišárnu a ta také přišla. Kluci si připravili vše na základně normálně, při nástupu na startovní čáru však došlo k přehození postů. Vlevo bylo sraženo v čase 17,72s, což by stačilo dokonce na první desítku. Pravý proudař, kterým byl strojník a místopředseda rady VCP Roman Svoboda, předvedl, že proudnice není jeho hobby. Brutální prostřik zastavil časomíru na čase 22,10s a bylo z toho 16. místo. Útok Stražiska si ale i tak vysloužil potlesk, protože už opravdu o nic nešlo a kluci se k tomu tak i postavili.

Pro úšpěšné týmy připravili pořadatelé nějaké ty ceny, poháry a také stupně vítězů. Pro nejlepší tři týmy byla připravena také živá odměna v podobě kaprů, kteři byly připraveni k výlovu v náhradní kádi. Této činnosti se ujali samozřejmě ti nejpovolanější, tedy košaři tří nejlepších týmů. Po slavnostním vyhlášení ještě následoval dodatková soutěž pro 6 týmů mužů a 5 týmů žen se soběsuckou zásahovou dvanáctkou.

Soutěž v Soběsukách byla určitě velmi zdařilým počinem a pořadatelé udrželi vysoko nasazenou laťku z loňského závodu.

Je dobojováno, druhý ročník Velké ceny Prostějovska je za námi. Vyhráli ti nejlepší, Stražisko a Otaslavice jsou mistry ligy naprosto zaslouženě. Sezona byla zajímavá až do konce, zvláště pak v kategorii žen. I to je příslibem pro příští ročník. Teď nás čeká zasedání rady Velké ceny Prostějovska, která začne připravovat slavnostní vyhlášení, které se bude konat 12.11.2011 v Dětkovicích.

Autor článku: Martin Ošťádal - SDH Krumsín

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode