Cestou necestou, polem nepolem... VCP pokračovala v Dětkovicích

05.06.2016 18:26

V sobotu 4.6.2016 pokračovala Velká cena Prostějovska v požárním útoku svým 2. kolem v Dětkovicích. Tato soutěž byla zároveň 2. kolem Hanácké extraligy. Očekávala se tedy vysoká účast stejně jako v Loučanech. Do Dětkovic nakonec zavítalo celkem 31 týmů mužů a 13 týmů žen. Překvapivě dorazilo i několik extraligových týmů, kterým začíná soutěž až příští víkend. Generálku si tak přijel zaběhnout nejen Plumlov, ale také Starý Lískovec, ženy ze Sychotína a Radíkova. To vše slibovalo parádní podívanou hned na úvod sezony. V perfektně připraveném areálu se sešlo i spousta diváků. Také proto, že souběžně se soutěží dospělých probíhala také soutěž dětí, které se zúčastnilo dalších 11 týmů. Slavnostní nástup proběhl ve 14 hodin a mohlo se začít.

Jako první se na start postavily domácí Dětkovice. V tomto týmu došlo v letošní sezoně ke spojení A týmu a B týmu. Zatím to vypadá, že by tato chemie mohla fungovat. Čas 17,70 byl hned na úvod hozenou rukavicí pro ostatní týmy. Po Dětkovicích se na start postavily Krasice. Po skončení útoku ovšem hlavní rozhodčí zvedl červený praporek. Savice se dotýkala země, což pravidla zakazují a byl z toho neplatný pokus. Soutěž potom plynula ve stylu střídavě oblačno. Bylo k vidění spoustu prostřiků a chyb. Slušný útok předvedly až Čelechovice na Hané a časem 17,71 se zařadily o setinku za domácí Dětkovice. Se startovním číslem 14 se na start postavily Domamyslice, vítěz loňského ročníku. V Loučanech se klukům nedařilo a nezískali ani bod. Čas 17,48 je katapultoval do čela soutěže a v týmu vládla spokojenost. Při pěkném útoku Náměště na Hané zklamala technika. Nesepnul jeden z terčů a kluci dostali druhou šanci na závěr soutěže. Růžky vystrčila ještě Cholina, čas 18,07 stačil nakonec jen na deváté místo. A pak už začal úřadovat extraligový Plumlov. I s drobnou chybkou na savicích proudaři zastavili časomíru v čase 16,62, ten levý dokonce v čase 16,50!!!! Navíc strojník proudaře šetřil a voda mohla být na proudnicích ještě dřív. Je vidět, že Plumlov je na extraligovou sezonu dobře připraven a obměněný tým šlape jako hodinky. Čas 16,62 již do konce soutěže nebyl překonán, i když se o to vzápětí pokoušel další extraligový tým ze Starého Lískovce. Pravý proudař trefil v čase 16,49 a předvedl tak nejrychlejší sestřik dne. Levý proudař ovšem prostříkal na 17,83 a bylo z toho nakonec 8. místo. Lipová předvádí letos vyrovnané výkony a sbírá bodík za bodíkem. Tentokrát stačil čas 18,10 pouze na 11. místo. I tak byli kluci spokojeni. Se startovním číslem 23 vyrazily na trať Loučany. Časomíra ukázala čas 17,61. který stačil na 4. místo. Zdálo se však, že levý proudař překročil nástřikovou čáru. Týmy Čelechovic na Hané, Lipové a Bílovic podali proti tomuto rozhodnutí protest. Byla svolána rada Velké ceny Prostějovska, která rozhodla hlasováním, že rozhodnutí rozhodčího zůstane v platnosti. I rozhodčí jsou lidé a dělají chyby. A nejen v požárním sportu. Nakonec tak zvítězil zdravý rozum a mohlo se pokračovat. Když už se zdálo, že soutěž v kategorii mužů v klidu doběhne do konce, poslední tým z Náměště na Hané při svém opakovaném pokusu po selhání časomíry, vystřihnul čas 17,34, který znamenal druhé místo za vítězným Plumlovem. Velké překvapení bylo na světě.

V kategorii žen nikdo nepochyboval o úspěchu extraligových týmů a průběh soutěže to jen potvrdil. Vítězný Sychotín dosáhl času 17,42 a na pravém proudu byl čas 17,33 nejlepší sestřikem dne. Druhý Radíkov po velké chybě na koši srážel v čase 18,05. Třetí skončily Loučany v čase 18,24. Letos se zatím daří oběma týmům z Bílovic, které skončily na čtvrtém, resp. pátém místě. Po loňské úspěšné sezoně se naopak nedaří Soběsukám. Útoky vypadají dobře, ale proudařky se zatím nedokázaly domluvit na rychlém a vyrovnaném sestřiku. Stále je ale do konce ještě 10 závodů a vše se dá napravit.

Závod končil až ve večerních hodinách. Pořadatelé připravili pro závodníky obrovské množství cen, spoustu dobrého jídla a pití. Ještě je nutné zmínit, že proběhla dodatková soutěž pro 5 nejlepších týmů o selátko, které věnovala firma Lahůdky z Hané pana Jelínka. I na tuto hodnotnou cenu dosáhl Plumlov, který ukázal, kdo byl na soutěži nejlepší. Jediné, co by se dalo pořadatelům vytknout, je prašná cesta, která vede k závodišti dětkovických hasičů. Je to asi spíš věcí obce, ale na zaparkovaných autech podél cesty nebylo poznat, jaké jsou barvy. Jako dobrým nápadem na doplnění i tak bohatých cen se jeví pro příští ročníky karty do myčky, kterou jistě všichni před návratem domů navštívili.

Další kole VCP se koná již příští týden 11.6.2016 od 14 hodin v Čelechovicích na Hané.


Autor článku: Martin Ošťádal

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode