Bílovice přivítaly 6. kolo VCP v požárním útoku

05.08.2013 16:16

V sobotu 13.7.2013 se konalo v Bílovicích 6. kolo Velké ceny Prostějovska v požárním útoku. Soutěže se zúčastnilo 21 družstev mužů a 6 družstev žen. V Bílovicích je dráha předurčená ke kvalitním výkonům, takže se určitě bylo na co těšit. Pořadatelé připravili divákům i závodníkům kvalitní občerstvení a také spoustu cen pro úspěšné týmy.

Jako první se na start postavil vítěz závodu v Lipové, tým Jabloňan z okresu Blansko. Béčkaři se ale nepodařilo správně roztáhnout hadice, na dráze se udělal velký smotek, který mu navíc ještě podrazil nohy. Proudaři byli hodně daleko a bylo jasné, že poctivé bílovické terče z této vzdálenosti nemohou sestřelit. Hned na úvod tak diváci viděli neplatný pokus. Prvního času se podařilo dosáhnout Soběsukám. Strojník ale hodně váhal, navíc jeho hrátky s plynem nevydržela savice, která praskla a začala přisávat vzduch. Byl z toho čas 21,79. Pak přišly na řadu vedoucí Domamyslice a čekal se útok pod 18 vteřin. Odběh od základny byl parádní, všechno klapalo. Voda možná mohla jít o něco dříve. Proudaři se ohlíželi za vodou tak dlouho, že když jim přišla na proudnice, nebyli připraveni a trefili terče v čase 18,38. Zdálo se, že tento čas na vítězství stačit nebude. Překonat ho chtěla vzápětí Cholina. Strojník ale nedal spoje, béčkař mu utekl s hadicí a byl z toho neplatný pokus. A pak už to přišlo. Na start se postavil tým Olešnice X, který krásným útokem všem vypálil rybník. Čas 17,70  zůstal do konce soutěže nepřekonán. Změnit se to snažily Loučany, pravý proudař sestřelil v čase 17,34, levý ale brutálně prostříkal na konečných 19,94. Seloutkám se vzápětí nepodařilo nabrat vodu a čas 24,8 na body tentokrát nestačil. To Lipová se začíná dostávat do formy. Pěkný útok a vyrovnané sestřiky obou proudařů katapultovaly Lipovou na druhé místo v soutěži a stejně tak v celkovém pořadí Velké ceny Prostějovska. Pak přišla na řadu poklidná část soutěže a nepříliš povedené  útoky Ptení, Dětkovic, Nivy a také Stražiska. Kluci ze Stražiska se v letošním ročníku nebývale trápí a pokračovalo to i v Bílovicích. Tentokrát se nepodařilo včas nasadit koš a proudaři čekali dlouho na vodu. Čas 19,81 stačil až na 11. místo. To domácí muži z Bílovice šli útok jasně na vítězství. Strojník možná proudaře zbytečně šetřil. Levý proudař srazil terč v čase 17,06, pravý se ale rozhodl, že pohár za vítězství nemůže zůstat doma a prostříkal na konečných 17,84. I tak byli kluci se třetím místem spokojeni. Není jednoduché pořádat soutěž a ještě se na ní dobře umístit. Do ataku stupňů vítězů se zapojila také Okrouhlá časem 18,30 a béčko Dětkovic časem 18,22. Na čtvrté místo ovšem poskočil tým z Čelechovic na Hané. Kluci si vzali na pomoc strojníka z Bílovic i s mašinou. Vzhledem k tomu, že přijeli pouze v pěti, vypůjčili si na savice jednoho z pořadatelů. Tento tým opravuje svůj závodní stroj, takže vůbec netrénuje. V Bílovicích ale opět kluci ukázali svůj potenciál a časem 18,13 vyfoukli soupeřům pořádnou porci bodů.

V kategorii žen se čekalo hlavně na odpověď Otaslavic na porážku v Čelechovicích na Hané. Vítěz minulého závodu ze Soběsuk ovšem hned na úvod hodil soupeřkám rukavici časem 19,26. Levá proudařka sestřelila dokonce v čase 18,84. Stále se lepšící Bílovice pokořily dráhu v čase 20,99 a tento tým se pomaličku sune pod hranici 20 vteřin, což je v první sezoně velká paráda. Také ženy s Dětkovic se chtěly zapojit do boje o vítězství. Strojnice dávala vodu zbytečně pozdě, ale i tak bylo vpravo sestřeleno v čase 18,27, což by znamenalo první místo. Levá proudařka ovšem omýval terč a zastavila časomíru na konečných 20,75. Dětkovice se zařadily o necelé dvě desetiny sekundy před Bílovice. Lipová soutěž ale ještě více zdramatizovala a časem 20,62 se posunula o desetinu vteřiny před Dětkovice. Do půlvteřiny se tak poskládaly tři ženské týmy. Pak už nastoupily Otaslavice. Odběh od základny byl v pořádku, jenže pravá proudařka ztratila po cestě klubíčko a když se do hadic dostala voda, nebyla již schopná doběhnout k terčům a stříkala z veliké dálky. Po nějaké době strojnice usoudila, že to nemá cenu, vypnula stroj a byl z toho neplatný pokus. Znamenalo to jediné. Otaslavice se propadly v lize na třetí místo a vítězství podruhé po sobě slaví sympatický tým ze Soběsuk.

Velká cena Prostějovska v požárním útoku se přehoupla do druhé poloviny a 3.8.2013 nás čeká atraktivní noční soutěž v Brodku u Konice.

Autor: Martin Ošťádal – SDH Krumsín

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode