4. kolo VCP v Dětkovicích

30.07.2010 11:42

Počasí připomínající podzim, dobře připravený areál a rekordní počet týmů na Velké ceně Prostějovska, to vše mohli vidět všichni závodníci a návštěvníci závodu v Dětkovicích. Dvojnásobný vítěz Hanácké extraligy a průběžně třetí tým Velké ceny Prostějovska totiž pořádal čtvrté kolo této nové ligy. Jak už byl řečeno v Dětkovicích byl viděn zatím největší počet týmů, celkem se zúčastnilo 29 týmů žen a 7 týmů žen z Prostějovska, Olomoucka a Vyškovska a Blanenska. Když k tomu přičteme ještě 7 týmů dětí a mládeže, jejichž soutěž se v Dětkovicích tradičně pořádá v rámci závodu dospělých, dostaneme se na celkem 43 závodních týmů. Mnoho z těchto týmů si brousilo zuby na umístění ve špičce, ale těžké Dětkovické terče, záludná trať a navíc počasí slibovali tvrdý boj a každá setina vteřiny mohla rozhodnout. Po rychlém uvítání všech týmů starostou obce a komentátorem se už mohlo přistoupit k samotnému závodění. Jako vždy první závodila kategorie mužů, po ní následovala dodatková soutěž pro prvních pět o prasátko věnované firmou Lahůdky z Hané a soutěž uzavřely týmy žen. Průběžně na vedlejší trati probíhala soutěž dětí a mládeže. Diváci se tedy měli pořád na co dívat. 

První se na start postavil tým Seloutek a bohužel po chybě na koši a po upadnutí proudaře z toho byl čas až 26,69 a konečné 22 místo. Čelechovice na Hané letos stále hledají formu, v Dětkovicích se zdálo že už je nalezena, ale po velkém prostřiku tento tým dokončil v čase 19,62. Dost podobně se vedlo Krumsínu, krásně rozběhlý útok zakončený velkým prostřikem a čas 20,11 stačil až na 13. místo. Ptení i přes chyby svůj útok dokončilo, ale čas 27,35 stačil jen na 23. místo. Na základně se ale tou dobou připravoval tým kterému se v Dětkovicích v posledních letech vůbec nedaří, heslo „doma se nevyhrává“ už pro domácí Dětkovice A dostalo rozměr „doma se neboduje“. Letos, i přes zdržení pravého proudaře na základně, tento tým dokončil v relativně dobrém čas. 18,66 nakonec stačilo na 5. místo. 

Haňovice vyrovnaným útokem dosáhly času 19,93 a Plinkout se vyloženě prostříkal na místo 7. Čas 19,17 je hrubě pod možnosti tohoto týmu, jak už napovídá čas na rychlejším terči. Sestřeleno zde bylo za 17,24 vteřin. Kelčice si připsaly neplatný pokus, Domamyslice výborně začaly, ale po chybě na levém proudu z toho bylo 19. místo. Soběsuky s časem 20,61 také do první desítky nepromluvily a Brodek u Konice si, i přes snahu dokončit, připsal také neplatný pokus. Po Brodku si stejné výsledky připsaly i týmy Benkova a Olešnice 

Sérii tří neplatných pokusů ale rázně utnul tým Bílovic. Aktuálně druhý tým průběžného pořadí chtěl znovu stáhnout náskok vedoucí Nové Dědiny a výsledný čas 18,03 je k tomuto cíly výrazně přiblížil. Nová Dědina se ale v té době na trať ještě chystala. Mezi tyto dva kohouty se na startu vklínil mladý tým Dětkovice „B“ a i přes zatím rekordní čas tohoto týmu 20,33 to dnes na body nestačilo. Nová Dědina se výzvě Bílovic postavila čelem a časem 17,61 nenechal tento tým nikoho na pochybách že „Novka“ to myslí s vítězstvím ve Velké ceně Prostějovska vážně. Tento čas totiž znamenal vítězství ve VC Prostějovska v Dětkovicích. 

Určice, sedmnácté na startu, ukázaly svůj standard a časem 20,22 tento tým bral 14. místo. Ovšem hned následující startující výrazně promluvili do celkového pořadí. Lipová se krásným útokem vklínila mezi Bílovice a Dětkovice na celkově 4. místo a Loučany si svým novým rekordem, v hodnotě 17,80 vteřin, vyběhly druhé místo. Cholina svůj závodní pokus bohužel pokazila a Vícov si připsal čas až 20,32, který jen o setinu vteřiny odsunul „B“tým Dětkovice na nebodovanou 16 příčku a Vícov si tak připsal pouhý jeden bod. Útok Stražiska měl veškeré atributy zapsat se do kategorie historických. První terč byl sestřelen v čase 16,90 (!!) jenže velký prostřik znamenal 7. místo a výsledný čas 18,76. Škoda, nový rekord VC Prostějovska byl na spadnutí. 

Jabloňany se svým pokusem zařadily do kategorie pokusů neplatných a zástupce Vyškovské ligy – Drnovice, nakoukly do první desítky časem 19,54. Celkově 9. místo. Další zástupce Vyškovské ligy Myslejovice také útočil na svůj osobní rekord, ale tentokrát obrovský prostřik znamenal 20. místo. Nivě se dařilo ještě hůř než Myslejovicím a tým zaznamenal další neplatný pokus. Horní Štěpánov předvedl hezký útok, který stačil na 12. místo. Hodějice časem 26,44 šly na chvost tabulky a poslední tým v kategorii mužů Břevenec, předvedl útok zakončený časem 18,72 a celkově tedy 6. místo. 

V první pětce se v tomto pořadí umístily týmy Nové Dědiny, Loučan, Bílovic, Lipové a Dětkovic. Tyto týmy si také dali ještě jeden útok o jmenované prasátko, které nakonec skončilo v Lipové. Bohužel dodatkovou soutěž poznamenalo zranění jednoho člena týmu Nové Dědiny. Přejeme mu rychlé uzdravení a  věříme, že se brzy uvidíme na startovní dráze. 

Kategorie žen byla před tímto závodem hodně zamotaná, do čela mohla jít hned čtveřice týmů a žádný tým z této čtyřky neměl před závodem jiný cíl. Otaslavice, Krumsín, Dětkovice i Lipová měly za cíl dnes vyhrát. 

Soutěž zahájil domácí tým žen z Dětkovic, po vteřinovém prostřiku na levém terči byl ale čas 20,18 a s tímto časem se moc na přední příčky počítat nedalo. Hned druhý tým Krumsína, ukázal svou sílu a jejich čas 18,72 zůstal až do konce nepřekonán a holky z Krumsína tak zvítězily nejen v tomto závodě, ale postoupily na průběžné první místo Velké ceny Prostějovska v kategorii žen. Lipové se soutěžní pokus vůbec nepovedl a čas 30,56 stačil pouze na 5. místo. Holky ze Soběsuk se časem 20,87 zařadily hned za Dětkovice. Největší favorit, holky z Otaslavic, chtěly odčinit své zaváhání z Bílovic, ale ani dnes jim štěstěna nebyla nakloněna. Čas 21,79 dnes stačil na 4 místo. Hodějice si připsaly neplatný pokus a tým ze Seloutek byl diskvalifikován. Důvodem byly dva neplatné starty. Pořadí na stupních vítězů tak bylo: první Krumsín, druhé Dětkovice a třetí Soběsuky. 

Závod v Dětkovicích ukázal, že tyto týmy umí nejen závodit, ale také uspořádat výborný závod a přilákat velké množství soutěžních týmů. I přes nepřízeň počasí soutěž probíhala v absolutní pohodě a bez jakýchkoliv zaváhání. Velká cena Prostějovska si tak stále udržuje vysoký standard v pořádaných závodech a zúčastněný počet týmů v Dětkovicích je velkým příslibem do budoucna.

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode