2. kolo VCP v Čelechovicích na Hané

08.07.2010 12:13

V sobotu 3.7.2010 se konalo v Čelechovicích na Hané 2. kolo Velké ceny Prostějovska v požárním útoku. Začátek závodu byl posunutý až na 14 hodinu. V Čelechovicích všechny přivítalo slunečné počasí a také protivítr, na který jsme si už na tomto závodě zvykli. Poprvé v sezoně se své funkce ujal startér Velké ceny Prostějovska Pavel Sedláček, hlavním rozhodčím byl pan Zdeněk Ošťádal z Krumsína. Soutěže se zúčastnilo 17 družstev mužů a 5 družstev žen, což byl oproti závodu v Lipové pokles. Pořadatelé využívali tradičně tvrdé terče z Nivy, tentokrát ovšem připravili vlastní poctivé terče. Delegátem závodu byl člen rady VCP Martin Ošťádal z Krumsína. Nástupu se zúčastnila všechna družstva v předepsaném počtu a ústroji. Ukázalo se, že výstraha rady VCP na závodě v Lipové v podobě odebrání bodů za porušení tohoto pravidla přinesla své ovoce. Soutěž zahájila starostka Čelechovic na Hané společně s ostříleným moderátorem hasičských soutěží Davidem Slavíčkem. Delegát nenašel žádný problém na trati ani na terčích, závod tak mohl začít.

Jako první se na start postavil zástupve z Olomoucka, tým Benkova. Hned na úvod však kluci předvedli neplatný pokus. Jako druhé se postavilo na start Stražisko, které chtělo odčinit neplatný pokus z Lipové. Jenže nespojená béčka ukončila pokus v podstatě dřív než začal. Stražisko má při letošní Velké ceně Prostějovska obrovskou smůlu a jsou žhavým kandidátem na trofej pro největší smolaře sezony. Kluci to ovšem pojali po svém a snaží se udělal vše pro to, aby se smůly zbavili. K vidění tak mohla být na koupališti ve Stražisku akce soutěžního družstva pod názvem Očista závodních dresů od smůly. Kluci oblečení do závodních dresů a přileb naskákali do místního bazénu. Doufejme, že se jich smůla opravdu pustí a ukažou na závodech svoji nespornou kvalitu. Ale zpátky k závodům. Jako třetí se na start postavilo áčko Dětkovic a tam už to byl hukot. Výsledný čas 18,83s nakonec znamenal druhé místo celkově. Pravý proudař Dětkovic Pavel Špičák sestřelil terč dokonce v čase 18,09s, za což si vysloužil trofej pro nejlepšího proudaře a sestřik dne. Vzhledem k tomu, že se Pavel vrátil na dráhu po vážném zranění ramene, zaslouží si velký obdiv. Je vidět, že hasiči jsou prostě tvrdí chlapi. S číslem 4 se start postavily domácí Čelechovice na Hané. Drželi se pravidla, že doma se nevyhrává a s časem 19,21s moc velká spokojenost nevládla. S číslem 5 se na trať vydal Vícov, určitě překvapení minulého závodu v Lipové. Zdálo se, že klukům nezatlačila mašina a byl z toho čas 20,46s. Ptení, které zdá se začne jezdit pravidelně na závody VCP, předvedlo útok v čase 27,59s. Kdo by v tu chvíli tušil, že tento čas bude stačit na body. Se startovním čílsem 7 se na start postavil Krumsín, parádní útok ovšem zastavila těsně před koncem nenasazená proudnice na levém proudu a byl z toho další neplatný pokus. Lipová se potom časem 19,18s dostala na průběžné třetí místo, ale s časem kluci rozhodně spokojení nebyli. Vše si vynahradili následující den vítězství na Velké ceně Blanenska v Šošůvce. Potom se na start postavil vedoucí tým VCP z Nové Dědiny. Parádním útokem a časem 18,71s nenechali nikoho na pochybách, že to myslí z vítězstvím ve Velké ceně smrtelně vážně. Tento čas nakonec stačil na vítězství a Nová Dědina neochvějně vládne celé lize. Béčko Dětkovic bohužel útok nedokončilo. Seloutky útok pokazily, ale čas 36,57s stačil také na body. Jenže na startu byly ještě Bílovice, které chtěly rozhodně promluvit do míst na stupních vítězů A také se jim to podařilo. Čas 18,99s znamenal nakonec třetí místo za Novou Dědinou a Dětkovicemi. Soběsuky se časem 23,53s zařadily na osmé místo. Brodek u Konice pokazil útok. Čas 48,27s ovšem také znamenal přísun bodů. Na Rádiu Haná běžel spot na tento závod, ve kterém se mluvilo o záludné trati v Čelechovicích, což se potvrdilo. Pořadí trošku přeházel již jenom útok Nivy. Další neplatné pokudy předvedly Domamyslice a Loučany. Tím kategorie mužů skončila. Požární útok nakonec dokončilo pouze 11 týmů mužů, což je velká tragédie.

Velký souboj ovšem měla přinést kategorie žen - Otaslavice proti zbytku světa. Jako první se na start postavily holky z Lipové a hned hodili soupeřkám rukavici a časem 18,61s nasadili laťku na úvod opravdu hodně vysoko. Jako druhá šla na start děvčata z Krumsína, ale fatální prostřik na nedotaženém pravém proudu znamenal čas 20,35s, vlevo srazila proudařka v čase 18,73s. Třetí Dětkovice útočily na první pozici, vlevo sraženo 18,30s, ovšem prostřik na pravém proudu znamenal čas až 20,94s. Jako čtvrtá nastoupila na start děvčata ze Seloutek. Holky začínají jezdit Velkou cenu a zatím sbírají zkušennosti. Čas 47,14s znamenal pátou příčku. Jako poslední tým soutěže nastoupily holky z Otaslavic. Bravurní útok znamenal pokoření magické hranice 18s a nový rekord Velké ceny. Čas 17,87s nenachal nikoho na pochybách, že nám na Prostějovsku roste tým extraligové úrovně. Levé proudařka srazila terč v úžasném čase 17,27s, což byl bezkonkurenčně nejlepší sestřik dne.

Při závěrečném vyhodnocení se domácí vytáhli s velkým množstvím krásných cen pro každý zúčastněný tým. Pokud mám hodnotit soutěž jako celek, musím konstatovat, že se vydařila a zachovala požadovaný vysoký standard soutěží Velké ceny Prostějovska v požárním útoku. Občerstvení bylo také na vysoké úrovni, soutěž probíhala plynule bez zbytečných průtahů. Přispěli k tomu určitě i bezchybní rozhodčí a kvalitní startér. Škoda jen, že se soutěže nezúčastnilo více týmů.

Příští kolo Velké ceny Prostějovska v požárním útoku zavítá 17.7. na novou trať do Bílovic.

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode